Loading

Cara Membuka Kedai di eBay 2024

Cara membuka kedai di eBay ini adalah info am bagi mereka yang belum familiar dan blur pasal platfom e dagang ini

Anda boleh share dan simpan artikel ini di folder eBay anda untuk bacaan masa lapang ya

Ini kerana memang banyak terma dan peraturan yang boleh buat anda pening jika consume too much knowledge

Pada peringkat awal jika baharu bermula sebagai seller eBay ini, adalah lebih baik anda buat bacaan ringan dan konsisten sikit demi sedikit

Jika rajin anda boleh layari Tik Tok Export Oversea Academy – UTHM untuk tonton video pendek dan fahami secara visual dan audio dengan ilmu ilmu eBay

Semoga membantu hendak nya ya !

Cara Membuka Kedai di eBay : Ikut langkah demi langkah

Daftar Akaun eBay

– Langkah pertama adalah mendaftar akaun eBay. Anda boleh melakukannya dengan melayari laman web eBay dan memilih untuk mendaftar sebagai pengguna baru. Ikuti arahan yang diberikan dan lengkapkan maklumat yang diperlukan.

Pilih Jenis Akaun

– Anda boleh memilih untuk mendaftar sebagai individu atau perniagaan. Jika anda merancang untuk menjual banyak barang atau ingin menjual secara serius, akaun perniagaan mungkin lebih sesuai.

Tetapkan Nama Kedai

– Pilih nama yang unik dan mudah diingati untuk kedai anda. Pastikan nama tersebut mencerminkan jenis barang yang anda jual dan mudah dicari oleh pembeli.

Susun Atur Kedai

– Susun atur kedai anda dengan teliti. Gunakan kategori yang sesuai untuk mengkelaskan produk anda dan pastikan kedai anda mudah untuk dinavigasi oleh pembeli.

Cara Membuka Kedai di eBay : Iklan sebagai senjata pancing buyer

Senaraikan Produk

– Mulakan dengan menyenaraikan produk yang ingin dijual. Pastikan anda menyediakan gambar berkualiti tinggi dan penerangan yang jelas untuk setiap produk. Sertakan maklumat seperti harga, kaedah penghantaran, dan polisi pemulangan.

Tetapkan Harga dan Kaedah Pembayaran

– Tetapkan harga yang kompetitif untuk produk anda. Pilih kaedah pembayaran yang mudah dan selamat seperti PayPal untuk menerima bayaran daripada pembeli.

Pengurusan Inventori

– Pantau inventori anda dengan teliti untuk memastikan anda tidak kehabisan stok. Gunakan alat pengurusan inventori yang disediakan oleh eBay untuk membantu anda menguruskan stok dengan lebih efisien.

Promosi dan Pemasaran

– Gunakan alat promosi dan pemasaran yang disediakan oleh eBay untuk meningkatkan visibiliti kedai anda. Anda boleh menggunakan iklan berbayar atau menawarkan diskaun untuk menarik lebih banyak pembeli.

Cara Membuka Kedai di eBay : Langgan alat analisis berbayar

Layanan Pelanggan

– Berikan layanan pelanggan yang baik. Balas pertanyaan pembeli dengan cepat dan selesaikan sebarang isu atau masalah yang mereka hadapi dengan segera. Ini akan membantu anda membina reputasi yang baik di eBay.

Analisis dan Penambahbaikan

– Pantau prestasi kedai anda dengan menggunakan alat analisis yang disediakan oleh eBay.

Gunakan data ini untuk memahami trend jualan dan membuat penambahbaikan yang diperlukan untuk meningkatkan prestasi kedai anda.

Dengan mengikuti langkah-langkah ini, anda boleh membuka dan mengurus kedai di eBay dengan lebih berkesan serta meningkatkan peluang kejayaan perniagaan anda.

Cara Membuka Kedai di eBay : Belajar & Pratik Strategi Dr Zul 

Mahu belajar spy produk produk yang hot demand di USA, jom masuk kelas Dr Zul

Di sini anda akan belajar cara menjual di eBay dengan betul dan berkesan

Founder kami, Dr Zul yang juga Top Rated Seller eBay sudah bertapak dalam dunia eBay sejak 2010 lagi

Beliau yang juga Pensyarah Kanan di UTHM kini sedang melatih sesiapa yang berminat untuk belajar bisnes eBay melalui Export Oversea Academy – UTHM

Syarikat spin-off milik UTHM ini sudah melatih lebih 40,000 student dari dalam dan luar negara hingga kini

Cara Membuka Kedai di eBay :  kuasai teknik HDLR & RCA

Secara ringkas, anda akan belajar 5 chapter cara menguasai bisnes di eBay

Iaitu yang pertama cara nak setup akaun eBay (sebelum, semasa dan selepas) hingga akaun berkenaan bersedia untuk menjual

Kedua, adalah langkah mencari barang yang boleh dan tak boleh dijual berdasarkan data

Data ini akan menentukan kadar kejayaan yang tinggi

Caranya adalah kuasai teknik High Demand Low Risk (HDLR) dan RCA

Sekiranya kedua teknik ini dikuasai dengan baik, InsyaAllah 95 peratus barang di kedai eBay boleh terjual

Cara Membuka Kedai di eBay : Guna warehouse pulun sales

Ketiga, adalah teknik bagi optimum kan potensi kedai eBay kita dilihat dan dilawati oleh buyer

Teknik optimum ini termasuk kenal pasti apa volume search dan kata kunci dicari oleh buyer di eBay

Keempat, adalah proses pemilihan syarikat kurier yang tepat untuk menghantar barang pelanggan ke luar negara 

Kelima adalah cara memaksimumkan keuntungan dengan melebarkan bisnes melalui penggunaan gudang di USA

eBay platfom e Dagang di 22 negara, ada 750 pengunjung setiap bulan

Ada yang tanya saya macam mana nak jual selain dari negara US, sebenarnya memang boleh 

Dekat platform eBay pun kita sudah boleh masuk market selain dari US kerana jika Shopee, kita boleh masuk Shopee Malaysia sahaja, kalau nak masuk Shopee Indonesia, kita dah tak boleh dan kena daftar baharu

Tetapi eBay yang best adalah, kita daftar di eBay Malaysia, kita jual dekat eBay US , iaitu kita daftar di eBay Malaysia, dapat ID dan password , log in di eBay US, automatik kita akan pasarkan dekat US market

Kalau nak jual dekat market UK, login je guna id dan password yang sama masuk ke eBay UK dan terus jual

Bermakna anda ada 22 negara untuk anda jual ke seluruh dunia, potential buyer ada 750 juta pengunjung, ibarat dalam sebuah shopping mall, di dalam itu ada 750 orang

Duduk Malaysia Takpe Janji Gaji USD

Jadi anda boleh jual apa apa sahaja, memang barang senang terjual, so sebab itu anda kena jadi seller eBay , tak payah susah susah buat marketing terus daftar jadi seller eBay anda mahir seller eBay, automatik boleh pasarkan barang ke seluruh negara

Jadi inilah benda yang kita ajar dalam kelas kita, 5 modul yang anda kena kuasai iaitu macam nak setup akaun ini supaya boleh pasarkan ke semua 22 negara 

Yang kedua, barang apa nak jual, jadi kena tahu apa demand di sana dan reverse cari supplier , benda yang ini kita cover

Dan macam mana kita nak buat iklan di eBay, yang cekap supaya iklan kita itu, duduk di first page, supaya senang peluang nak terjual tinggi, 

Yang keempat macam mana nak pos barang ke luar negara, dan last sekali macam mana nak pilih warehouse dekat US bila kita nak buat expension

Jadi semua benda ini kita sudah cover dan tunggu apa lagi, terus daftar yuran kelas RM50, anda akan dapat rakaman kelas dan nota untuk ulang kaji hingga faham

Insya Allah jika ikut semua modul diajar dengan sabar, tekun, rajin dan tak mudah putus asa, anda boleh jadi seperti mereka di bawah ini

 Cara Membuka Kedai di eBay
 Cara Membuka Kedai di eBay

Lihat apa kata anak anak murid Dr Zul

Jika tuan puan sudah bersedia untuk belajar bisnes di eBay

Ini adalah masa yang tepat, bukan semalam atau esok

Takdir tuan puan membaca artikel ini bukan kebetulan

Ia adalah jawapan kepada persoalan yang belenggu tuan puan ketika ini

‘Nak bisnes apa?’

Tuan puan sedia maklum, 9/10 sumber rezeki datang dari 

asbab membuat bisnes

Sudah ramai mereka di luar sana yang pernah berada di posisi tuan puan ketika ini

Mereka tercari cari cara raih pendapatan sampingan

Lebih lebih lagi kos hidup kini menekan di kanan dan kiri

Lihat lah apa kata mereka yang sudah pergi ke kelas anjuran Dr Zul

 Cara Membuka Kedai di eBay

Jangan tunggu lagi tuan puan

Siapa yang mahu tolong diri kita

Kalau bukan diri sendiri

Duit tak datang bergolek

Perlu usaha

Maka bertindak lah sekarang

habis//

(gambar utama kredit kepada portal LitCommmerce)

BONUS – Download ebook eBay PERCUMA di SINI

Lagi artikel menarik di bawah

ShipBob : 101

Terapeak : 101

Black Friday Cyber : Ini maksudnya…

10 hot selling product on Amazon 2024

Puan Diya raih USD100,000 sebulan hasil bisnes eBay

Leave a Reply

Your email address will not be published.