Loading

4 Kerja Bergaji Tinggi 2024

Kerja Bergaji Tinggi dan Tak Perlukan Ijazah 2024

“Perkhidmatan pemasaran ialah industri bernilai bilion dolar.

Di Amerika Syarikat sahaja, perbelanjaan pemasaran meningkat lebih sembilan peratus kepada hampir 481 bilion dolar AS pada 2022,” kata pihak berkuasa penyelidikan pasaran Statista .

Permintaan yang melonjak untuk perkhidmatan pemasaran selama bertahun-tahun memberikan profesional pemasaran dan bakal pemasar dengan peluang besar untuk menyara kehidupan yang baik dalam industri ini.

AI (kecerdasan buatan) menyerlahkan industri pemasaran dengan menyediakan alat analisis, pengoptimuman kandungan, penciptaan dan alat penulisan kepada profesional pemasaran, serta pelbagai perisian berguna lain yang telah disepadukan oleh pemasar ke dalam kerja harian mereka.

Satu fakta menarik yang Statista nyatakan daripada penyelidikan mereka ialah TikTok, YouTube, dan Google diunjurkan menyaksikan peningkatan yang ketara dalam perbelanjaan pemasaran, setakat tahun lepas. 

Ketiga-tiga platform ini nampaknya menjadi kegemaran profesional pemasaran kerana mereka menyedari potensinya yang luas, justeru peruntukan dalam belanjawan pemasaran mereka.

Kerja Bergaji Tinggi : Belajar Kemahiran

Tetapi adakah mungkin untuk mendapatkan euforia pemasaran?

Memang betul. Terdapat banyak peluang kerjaya dalam industri pemasaran, dan lebih-lebih lagi, jawatan pekerjaan baharu turut dicipta.

Tetapi bagaimana jika anda tidak mempunyai ijazah… Adakah anda masih boleh mendapatkan pekerjaan bergaji tinggi dalam industri yang berkembang pesat ini?

Berita baiknya ialah walaupun banyak peranan memerlukan anda memiliki ijazah dalam bidang pemasaran atau kepakaran yang serupa, majikan menjadi lebih terbuka hari ini untuk mengupah mereka yang mempunyai kemahiran, pengetahuan teknikal dan kesediaan untuk menyesuaikan diri dan belajar.

Lebih baik lagi, jika anda boleh menunjukkan bahawa anda mempunyai portfolio (yang boleh anda perolehi melalui latihan amali, kerja bebas atau sukarela), anda akan lebih berkemungkinan mendapat pekerjaan bergaji tinggi dalam pemasaran.

Selain itu, terdapat banyak kursus dalam talian berguna yang boleh anda daftarkan—kebanyakan daripadanya adalah percuma atau mempunyai pilihan percubaan atau freemium percuma.

Beberapa tapak ini termasuk Coursera, Sijil Kerjaya Google, HubSpot dan Pembelajaran LinkedIn.

Sekarang anda tahu bahawa adalah mungkin untuk bekerja dalam pemasaran tanpa perlu menjalani kursus sarjana muda selama empat tahun, lihat tiga pekerjaan pemasaran ini di bawah yang tidak memerlukan ijazah:

Kerja Bergaji Tinggi : Pengurus Media Sosial

Pengurus media sosial ialah beberapa profesional yang paling mendapat gaji dalam industri pemasaran, mengambil purata gaji $115,000.

Beberapa tanggungjawab harian peranan termasuk merancang strategi kandungan untuk platform media sosial, dan menyelidik serta mencipta kandungan.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa sebagai permulaan, projek peribadi dan kesukarelawanan harus diberi perhatian pertama, jadi anda mempunyai sesuatu untuk mengisi resume anda.

Kemahiran yang Anda Perlukan

Pengurusan dan penglibatan komuniti

Kemahiran komunikasi

Kemahiran analitikal

Kreativiti

Menulis

Kebolehsuaian

Perisian khusus pemasaran

Julat gaji purata: $101,340 hingga $128,550

Kerja Bergaji Tinggi : Perunding Pemasaran

Perunding pemasaran menasihati perniagaan pelbagai industri dan saiz tentang cara membangunkan strategi pemasaran mereka, kempen pemasaran dan meningkatkan penglibatan keseluruhan, yang membawa kepada lebih banyak jualan untuk perniagaan.

Apabila anda tidak mempunyai ijazah, sebaiknya pertimbangkan bootcamp dan pensijilan pemasaran profesional seperti yang ditawarkan oleh Google. 

Berkongsi kepakaran anda melalui platform dalam talian seperti pada profil LinkedIn anda, boleh membantu anda mendapatkan pekerjaan sebagai perunding pemasaran, atau mendapatkan gig perundingan bebas.

Kemahiran yang Anda Perlukan

Penyelesaian masalah

Analisis data

Kemahiran komunikasi

Pengurusan projek

Membina hubungan

Julat gaji purata: $68,131 dan $91,214

Kerja Bergaji Tinggi : Pempengaruh

Ingatkah telah dinyatakan sebelum ini bahawa platform media sosial seperti TikTok dan YouTube menduduki sebahagian besar daripada belanjawan pemasaran?

Jika anda tidak mahu bekerja secara langsung dalam pemasaran, anda mampu untuk bekerja di pihak lain dengan kerjasama profesional pemasaran, sebagai pempengaruh.

Pemasaran influencer ialah industri yang bernilai lebih daripada 20 bilion di seluruh dunia, jadi terdapat banyak potensi di sini untuk anda bekerjasama dengan jenama sebagai influencer.

Kemahiran yang Anda Perlukan

Daya tarikan visual

Kreativiti

Keghairahan untuk kandungan yang berkualiti dan unik

Komunikasi

Penyelidikan

Kerjasama

Kemahiran analitikal

Julat gaji purata: $55,726 hingga $77,903 (walaupun sesetengah pengaruh melaporkan pendapatan enam angka atau lebih)

Seperti yang anda boleh lihat daripada ketiga-tiga pekerjaan ini, mempunyai ijazah mungkin berguna, tetapi tidak sepenting kemahiran penting yang penting untuk kejayaan kerjaya anda dalam kerja pemasaran anda, seperti kemahiran analisis, komunikasi, dan inovasi dan kreativiti. 

Jika anda berusaha untuk memperhalusi kemahiran ini, dan menggabungkan usaha ini dengan menjalani sijil dalam talian atau bootcamp, anda akan dapat meningkatkan tahap anda dalam industri pemasaran dan melipatgandakan potensi pendapatan anda—walaupun tanpa ijazah.

Artikel di atas diterjemahkan dari Forbes

Kerja Bergaji Tinggi : Usahawan

Sama seperti di eBay, jika anda tidak mempunyai kelulusan tinggi, jangan risau, anda masih mampu menjana pendapatan lumayan di dalam USD

Dekat eBay ada banyak jenis produk orang jual.

Mulakan menjual produk yang rendah risiko,bila akaun dah matang boleh mula cari niche yang sesuai dengan diri sendiri

Platform ebay sesuai untuk Dropship, Reseller dan Wholesale.

Platform Amazon sesuai untuk Business Owner.

Dua platform guna strategi yang berbeza, mulakan perniagaan ecommerce anda di eBay dahulu

Contoh nya, seperti macam mana kita nak buat untung berkali ganda sampai 300 peratus dengan jual plastik gula gula di eBay

Lihat contoh di bawah, ini adalah barang yang dijual dekat eBay , cuma plastik untuk gula gula sahaja, tengok harga terjual

50 keping 24 dolar, 100 keping 35 dollar

 Macam mana nak buat ini

Harga datang, ini adalah potensi kita jual dekat eBay, kita tengok barang ini di alibaba, harga 50 keping baru 5 dolar

Tapi harga jual boleh sampai 30-40 dolar, jadi ini adalah potensi yang kita boleh buat untuk trading di platfom international 

Kalau jual 35 dollar, kos shipping 8 dolar,  harga kos item baru 5 dollar, berapa profit margin yang kita boleh dapat, sio potensi boleh dapat 17 dollar 

Ini belum convert lagi dalam ringgit, 

3 langkah buat duit dalam USD

Ada 3 langkah utama yang kita kena buat, yang pertama mesti kena ada akaun eBay dahulu, dan kena ada akaun bank untuk terima payment dair hasil jualan dari akaun yang didagangkan di eBay

Yang kedua kita kena ada teknik macam mana nak buat proper reseacrh, supaya kita tahu apa produk yang berpotensi dijual di platfom luar negara

Dan kita kena tahu macam mana kita nak proses order ini apabila barang terjual dan kita nak hantar barang itu ke customer, 

Jadi ada dua cara kita nak hantar, iaitu pertama kita proses dari Malaysia mesti nak tahu kurier apa nak pakai, 

Kalau cara kedua , adalah cara yang paling saya suka adalah, kita mesti gunakan gudang suoaya stok barang yang kita beli kita kena hantar ke gudang di US, jadi barang dah sampai warehouse, kita minta orang warehouse hantarkan stok barang yang kita jual di eBay

Duduk Malaysia takpe, yang penting gaji USD

Itu adalah 3 langkah mudah, macam mana kita nak buat profit dekat eBay dengan cara yang paling pantas, 

Dan ini adalah bisnes yang tulen dan kita boleh buat untung dalam dolar, boleh box hijau di bawah untuk tahu macam mana cara nak buat duit dalam USD

Yang penting apa, Sama seperti apa yang anda lihat di bawah ini 

4 Kerja Bergaji Tinggi 2024
4 Kerja Bergaji Tinggi 2024
4 Kerja Bergaji Tinggi 2024

Jika tuan puan sudah bersedia untuk belajar bisnes di eBay

Ini adalah masa yang tepat, bukan semalam atau esok

Takdir tuan puan membaca artikel ini bukan kebetulan

Ia adalah jawapan kepada persoalan yang belenggu tuan puan ketika ini

‘Nak bisnes apa?’

Tuan puan sedia maklum, 9/10 sumber rezeki datang dari 

asbab membuat bisnes

Sudah ramai mereka di luar sana yang pernah berada di posisi tuan puan ketika ini

Mereka tercari cari cara raih pendapatan sampingan

Lebih lebih lagi kos hidup kini menekan di kanan dan kiri

Lihat lah apa kata mereka yang sudah pergi ke kelas anjuran Dr Zul

4 Kerja Bergaji Tinggi 2024

Jangan tunggu lagi tuan puan

Siapa yang mahu tolong diri kita

Kalau bukan diri sendiri

Duit tak datang bergolek

Perlu usaha

Maka bertindak lah sekarang

habis//

BONUS – Download ebook eBay PERCUMA di SINI

Lagi artikel menarik di bawah

ShipBob : 101

Terapeak : 101

Black Friday Cyber : Ini maksudnya…

10 hot selling product on Amazon 2024

Puan Diya raih USD100,000 sebulan hasil bisnes eBay

Leave a Reply

Your email address will not be published.