Loading

tik tok

Seorang rakyat China mampu membuat 100 juta jualan di platfom Tik Tok Malaysia ketika tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP) lalu.

Pengarah Urusan Export Oversea Academy Dr Mohd Zulariffin Maarof berkata, rahsia itu didedahkan sendiri oleh jutawan itu yang dikenali sebagai Mr K baru baru ini.

Dr Zul berkata, setiap minggu jutawan itu melabur RM2 juta bagi tujuan ‘restock’ barang sahaja untuk jualan di platfom sama

“Semalam saya sempat melawat ke sebuah warehouse bersama student akademi saya di Kajang, Selangor

“Dia perkenalkan kepada Mr K, seorang seller dari tanah besar China yang berhijrah ke Malaysia untuk setup company di sini

“Sekali live tiktok 1-2 jam dia pernah dapat sales RM20,000,” katanya baru baru ini.

Dr Zul yang juga Pensyarah Kanan Jabatan Sains Dan Matematik Pusat Pengajian Diploma Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) berkata, seller berkenaan tidak tahu bercakap bahasa Melayu pun.

Beliau berkata, pasaran di China sudah terlalu tepu untuk berniaga

“Agak susah nak bersaing dengan peniaga di sana

“Jadinya dia hijrah pindah ke Malaysia sebab nampak banyak peluang-peluang bisnes yang ada di sini

“Terutamanya market orang melayu.,” katanya.

Tik tok : kuasa membeli di tangan orang Melayu

tik tok

Dr Zul berkata, menurut Mr K, orang Melayu memegang kuasa beli di Tik Tok di negara ini

“85 peratus customer dia adalah Melayu

“Dia tak pandai cakap Melayu, cuma pandai bahasa Inggeris dan Mandarin

“Tapi dia mampu untuk berniaga di Malaysia dan kuasai pasaran Malaysia

“Banyak yang saya belajar, cara macam mana dia menguruskan gudang, distribution, supply chain dan recruit new talent,” katanya.

Dr Zul berkata, ketika ini peniaga itu memerlukan 20 Tiktok live hoster yang boleh berbahasa Melayu.

“Gaji sebagai live hoster dia mampu bayar RM4,000 hingga RM10,000 dan komisyen,” katanya.

Dr Zul berkata, akan jemput peniaga itu sebagai special guest untuk kongsi pengalaman dan kepakaran nya untuk anak-anak tempatan di UTHM

“Diharap ia dapat buka minda generasi muda potensi buat bisnes online terutamanya dalam bidang e-commerce.

“Kita masih jauh lagi dan banyak yang kita kena belajar

“Kalau tak mampu nak bersaing, kita kena duduk sama-sama dengan mereka

untuk pastikan dapat transfer knowledge dan skill yang mereka ada pada anak tempatan

“Negara kita ada potensi yang sangat besar

“Jadinya sangat rugi kalau kita tak grab peluang yg ada.

“Ayuh generasi muda! Kita bangkit dan buat bagi sampai jadi,” katanya.

Kita mula langkah langkah kecil – Dr Zul

tik tok

Dalam pada itu, peniaga berkenaan telah hadir ke UTHM baru baru ini

Pada majlis itu, pelajar UTHM ditawarkan menjadi tik tok live host 

“Baru sebentar tadi berlangsung sesi tawaran kepada semua students saya yang berminat untuk menjadi tiktok live person. 

“Sambil mereka study, sambil dapat jana pendapatan.

“10 tahun dulu, saya tak pernah dapat benda-benda macam ini

“Untung budak-budak sekarang ya.

“Kalau tak grab lagi, tak tahu lah nak kate hehe

“Sebulan dapat buat RM2,000 pun dah ok

“Banyak sangat bantu diri dan keluarga.

“Tak payah paksa terus nak jadi jutawan .

“Kita mula langkah langkah kecil

“Mana tau 1 hari nanti eBay bergabung dengan Tiktok

Who knows…

“Semoga semua kita dipermudahkan rezeki dan kesihatan ya,” katanya.

Sabar berusaha hingga berjaya

Fuhhhh min rasa nak live host lah macam ini, tapi jual di eBay lah 

Boleh tak, hehe

Betul dan amat lah tepat apa yang disarankan oleh Dr Zul

Tak payah paksa diri untuk terus jadi jutawan

Yang penting adalah langkah kecil dan konsisten

Ditambah sabar dan ketekunan, insya Allah boleh berjaya

Cuba baca kisah Puan Diya ini

TEKAN SINI>>> Puan Diya raih income RM100,000 sebulan di eBay<<<

Dari seorang suri rumah, sudah berjaya raih income cecah RM100, 000 sebulan di eBay

Anda berminat nak belajar cara menjual di eBay?

Jika Tik Tok Malaysia ini tepu

Apa kata kita ceburi pasaran eBay di USA

Di Malaysia ada 30 juta penduduk, di USA, ada 300 juta penduduk

10 kali ganda dari Malaysia

Lagi best di eBay tak perlu pun susah payah nak live bagai 

Nak buat marketing, nak buat content macam Tik Tok

Buyer dia memang dah ready anytime nak beli barang

Konsep nya sama macam kita nak beli barang di Shopee

Cuma kita kena ada ilmu pastikan 

Item kita dilihat dan mahu dibeli penduduk di Amerika nun

Lihat macam seller di bawah ini

Mereka semua anak didik Dr Zul

Bermula dari langkah yang kecil dan konsisten

Tetap sabar berusaha hingga berjaya raih income dalam USD

Cara menjual di eBay dari A to Z

Lihat apa kata mereka

Jadi apa tunggu lagi tuan puan

Mereka juga sama seperti kalian pada awal nya

Namun yang membezakan nya adalah mereka bertindak

Yang pertama mereka belajar cara menjual di eBay 

Dengan betul dan PROVEN dari Dr Zul sendiri

Selepas kelas tuan puan akan dibekal kan dengan rakaman kelas dan nota

Boleh berulang ulang untuk memahami segala ilmu disampaikan

Tiada sekerat sekerat, semua nya pukul habis

Dari A to Z mengenai cara menjual di eBay

Lihat lah apa kata anak anak murid beliau di bawah ini

habis//

BONUS – Download ebook eBay PERCUMA di SINI

Lagi artikel menarik di bawah

ShipBob : 101

Terapeak : 101

Black Friday Cyber : Ini maksudnya…

10 hot selling product on Amazon 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published.