Loading

rim basikal ebay

Seorang selller eBay dari Pulau Pinang berjaya menjual sebanyak 53 set unit rim basikal BMX di laman eBay

Hasil tinjauan di laman eBay mendapati seller berkenaan menjual dengan harga US $ 75.80 untuk satu set rim seperti gambar di bawah

rim basikal ebay

Dengan kiraan, seller berkenaan berjaya membuat jualan sebanyak

75.80 x 53 units = US $ 4,017.40 / MYR 18,879.77

Jualan itu tidak termasuk harga pos sebanyak US $ 50.00 yang perlu dibayar oleh buyer

So dah dapat idea nak jual apa ?

Atau nak jual benda yang sama?

Jom kita semak harga rim basikal bmx di atas di laman Shopee seperti gambar di bawah

Modal : harga rim + kos pos = RM54.68 (48 + 6.68)

Katakanlah seller rim basikal di atas pun beli dari kedai Shopee yang sama

Bermaksud, untung bersih nya dengan jual 53 rim berkenaan adalah

54.68 x 53 = 2,898.04

Jadi

Jualan Kasar – modal : untung bersih

18,879.77 – 2,898.04 = RM15,981.73

Dapat untung bersih macam ini okay tak?

Seller tak letak harga rim basikal sesuka hati

Paling utama adalah

Seller di atas berpijak di atas dunia nyata

Beliau tidak letak harga sesuka hati

Walau duduk dalam empat ranking teratas bila search produk, jualan seller di bawah ni

Tak mampu atasi seller di atas yang duduk ranking ke 8 tanpa perlu buat iklan

Jika kita di tempat pembeli, sudah tentu kita mahukan harga paling baik dengan kualiti terjamin

Seller rim basikal yang berjaya tadi, bukan sahaja letak kan harga yang jauh lebih murah

Malah juga punya rekod feedback yang baik dari customer nya

Beliau dapat 97.1 percent feedback positif seperti gambar di bawah

Jadi amat penting untuk jaga kualiti produk dan servis kepada pelanggan

Sedikit tips dari saya,  rajin rajin lah update pergerakan parcel customer

Siap siap lah beri tracking number diperlukan dan update di mana barang customer berada

follow up dengan customer dan tanya soal kepuasa hati mereka terhadap barang jualan kita

Pesan kepada mereka supaya tinggalkan komen positif jika berpuas hati dengan produk dan servis kita

Ini akan membantu membina ratings yang amat penting untuk kedai online eBay kita

Kerana feedback positif akan bantu bakal customer lain untuk yakin dan percaya dengan kedai eBay kita

Semoga membantu

Ingin belajar jual rim basikal atau apa apa sahaja yang boleh di eBay ?

klik box hijau di bawah ya

habis//

BONUS – Download ebook eBay PERCUMA di SINI

Lagi artikel menarik di bawah

ShipBob : 101

Terapeak : 101

Black Friday Cyber : Ini maksudnya…

10 hot selling product on Amazon 2024

Puan Diya raih USD100,000 sebulan hasil bisnes eBay

Leave a Reply

Your email address will not be published.