Loading

Tahi Kambing RM243 sekilo

Tahi kambing RM243 sekilo biar betik mat

Tahi kambing? ye..tapi sebelum nak cerita pasal tu

Meh tengok apa benda kaitan kambing murah dengan tahi kambing mahal ni uiii

Baru-baru ini Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan berkata akan be kerja sama dengan pihak ber kuasa kawalan sempadan

untuk tingkat kawalan bagi tangani isu ke masuk an kambing murah dari Thailand.

Menterinya Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, selain ganggu pasaran kambing tempatan, ke masuk an kambing itu juga diragui

dari aspek ke sihat an kerana tidak melalui pemantauan dan pemeriksaan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV).

“Kenapa kambing dari Thailand begitu murah, antara sebab nya adalah ia kambing lepas (tidak dijaga), 

makna nya kita tidak tahu sama ada ber penyakit atau tidak, masuk pun tidak lalui pemeriksaan JPV.

“Untuk itu, kita akan minta pihak penguat kuasa an di sempadan untuk ber tindak termasuk meng adakan 

pemeriksaan lebih kerap bagi menangani isu ini,” katanya ketika Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri 

pada sidang Dewan Rakyat.

Beliau men jawab soalan tambah an Nurul Amin Hamid (PN-Padang Terap) mengenai langkah diambil 

kerajaan dalam menangani rungut an pen ternak kambing tempatan ber hubung lambak an kambing murah

dari Thailand yang dijual pada harga RM100 hingga RM250 seekor di pasaran ketika ini.

Demikian menurut laporan BERNAMA

Tahi Kambing RM243 sekilogram

mat salleh dari luar negara boleh bayar sampai RM243 untuk sekilo gram ye

Begitulah lumrah per niaga an, pelanggan hanya mahu cari barang an yang murah dan ber baloi untuk dibeli.

Namun golong an peniaga yang ter jejas tak boleh ber peluk tubuh dan mem biar kan masalah di luar 

kawalan mereka itu menghantui mereka sendiri.

Jika tak dapat jual binatang hidup, apa kata cuba jual tahi kambing.

“Haha, memang lah kami jual, tapi tak ber baloi lah, kos pos lebih mahal dari bajanya, ko ni sembang kari 

ke,” kata tuan kambing.

Bukan-bukan, saya tak sembang kari, kita ada bukti ada pelanggan sanggup beli tahi kambing level T20 ni tau

Hahah, yeye je ni

Ye, di negara ini, mungkin baja tahi kambing dijual RM5 sekilo gram, tetapi ada mat salleh dari luar negara 

boleh bayar sampai RM243.00 untuk sekilo gram ye.

Tahi Kambing RM243 sekilogram

Tak percaya kan, tapi itulah realiti nya di eBay, tahi kambing pun orang nak beli mahal mahal asal barang jadi duit konsep nya, tinggal rajin dengan malas sahaja.

Nak belajar berjual beli di eBay, jom klik sini  atau follow kami di akaun rasmi media sosial Exportoversea 

di Tik Tok, Facebook dan You Tube.

Atau download e-book PERCUMA di sini.

Duduk Malaysia takpe, Janji Gaji USD

Tahi Kambing RM243 sekilogram

Lagi artikel menarik yang gerenti buat mind blow 

5 produk paling laku di eBay

usahawan online eBay kena scam di oversea

10 tips newbie eBay

Leave a Reply

Your email address will not be published.