Loading

Bermodalkan RM8 jual daun ketapang bersepah di kampus, lelaki ini jadi jutawan pada usia 29 tahun! Tak sampai sehari iklan, dah dapat ‘order’

REZEKI tak pernah salah alamat.
Begitulah kisah hidup seorang pensyarah di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) yang kini bergelar jutawan hasil menjual daun ketapang menerusi platform e-dagang.
Menurut Dr Mohd Zulariffin Md Maarof, ‘bisnes’ itu dimulakan kerana terdesak untuk meneruskan hid up sebagai penuntut di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai, 10 tahun lalu.
Jelasnya, gaji sebagai pembantu penyelidik pad a waktu itu tidak mampu untuk menampung kos sara hidup yang kian meningkat, sekali gus memberi ilham untuknya memulakan perniagaan.

Dr Zul berjaya bergelar jutawan pada usia muda.
Selepas membuat carian, dia mendapati daun ketapang atau ‘Indian leaf’ yang senang dijumpai di kampusnya mempunyai permintaan tinggi di platform e-dagang eBay.
“Rupa-rupaya apabila dicari-cari, daun itu adalah daun ketapang yang bersepah-sepah di UTM. Jadi, apabila sudah tahu, saya terus mencari daun-daun kering dan mengosok-gosoknya untuk membuang debu dan tanah.
“Kemudian saya buka akaun eBay dan mengambil foto daun ketapang yang kering itu untuk dijual. Malam itu saya tidur seperti biasa tetapi apabila bangun pada keesokan paginya, saya dapat emel menyatakan 30 helai daun berharga AS$1 setiap satu sudah dibeli pelanggan dari Texas, Amerika Syarikat (AS).

“Saya melompat bila sales masuk dan teruja untuk cari daun kering lain dan ulang cara yang sama. Alhamdulillah semakin hari perniagaan semakin rancak dan apabila saya sudah ada modal hasil jualan daun kering, saya mula mengambil barang-barang lain dari China untuk dijual,” ujarnya.
Senang disapa Dr Zul, dia berkata tiada sebarang modal diperlukan untuk perniagaan itu, sebaliknya dia hanya perlu menampung kos penghantaran ke luar negara.
“Saya hanya keluar modal sebanyak RMB untuk kos pos ke luar negara, modal lain hanya pungut daun ketapang kering yang bersepah-sepah di tepi jalan.

“Dari situ saya berjaya memperoleh untung sebanyak AS$30 (RM139. 95) dengan menjual 30 helai daun ketapang kering di laman eBay,” ujar pensyarah Kanan Jabatan Sains dan Matematik Pusat Pengajian Diploma UTHM ini.
lmbas Dr Zul lagi, rezekinya semakin mencurah-curah selepas tiga tahun berniaga, malah dia turut mengembangkan bisnesnya dengan menjual aneka produk lain.
“Ketika itu, ramai yang hairan dan bertanya, kenapa saya banyak menghabiskan waktu di dalam bilik kolej sahaja dan tidak bergaul dengan rakan-rakan pengajian yang lain.

Dr Zul berhasrat melahirkan lebih ramai usahawan di Malaysia.

“Sehinggalah apabila saya mampu untuk berkahwin ketika bergelar pelajar dan membuka restorar nasi beriani sebagai bisnes tambahan, ada yang dengan hairan tanya apa yang saya buat,” katany, yang berjaya memperoleh RM1 juta pertama pada usia 29 tahun.
Selepas meraih kejayaan hasil usaha kerasnya, Dr Zul mula dipanggil untuk berkongsi ilmu di beberapa universiti awam.
Tambah Dr Zul yang juga Pengarah Urusan Export Oversea Academy, dia juga mahu melahirkan le ramai usahawan di Malaysia sehingga mereka mampu menembusi pasaran global.
“Saya mula buat kelas bimbingan menjadi usahawan eBay secara flzikal dan setiap kali kelas itu sekitar 30 sehingga 40 orang saya akan bantu.

Dr Zul turut melatih ramai usahawan menerusi akademinya.
“Yuran setiap penuntut pada waktu itu ditanggung oleh kerajaan dan saya akan mengajar mereka langkah demi langkah iaitu membuka akaun eBay, mencari produk, logistik, membuat iklan dan membuka gudang simpanan di AS.


“Saya juga bakal melaksanakan tanggungjawab sosial korporat (CSR) bagi membimbing 100 penuntut universiti termasuk daripada keluarga yang susah bagi mempelajari bisnes e-dagang secara percuma yang diadakan secara maya pad a 13 dan 14 November ini.”

Dan kelasnya ada setiap bulan akan ada, online 2x sebulan, bersemuka 1x sebulan.


“Selain itu, Export Oversea Academy juga melaksanakan CSR dengan memberikan e-book secara percuma bagi panduan kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk memulakan bisnes eBay,” katanya lagi.
Untuk rekod, Dr Zul bersama isterinya melalui akademi itu telah membimbing seramai 15,985 usahawan di seluruh negara.

Dapatkan ebook percuma Tuan/Puan Disini

Leave a Reply

Your email address will not be published.